ЩО ТАКЕ ЛАУРІЛ СУЛЬФАТ НАТРІЮ І ЧОМУ ВІН МІСТИТЬСЯ В МОЄМУ ШАМПУНІ?

У цій статті ми спробуємо пояснити, як можна докладніше, що з себе представляє Sodium Lauryl Sulfate (SLS), чому SLS додають у величезну кількість продукції для гігієни, і яку ми маємо інформацію про потенційні проблеми зі здоров'ям, що можуть виникати при використанні цього інгредієнта. Ми також розповімо про те, що ви можете очікувати, якщо почнете використовувати косметику яка не містить SLS.

Що таке Лаурил Сульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate (SLS)) і чому він міститься в моєму шампуні? 

Sodium-Lauryl-Sulfate1.jpg 

Лаурил Сульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate) більш відомий як SLS - це недорога миюча речовина, що додається в величезну кількість косметичних засобів і засобів гігієни, таких як шампуні, зубні пасти, мило, гелі для душу, засоби для прання і тощо. У чистому вигляді SLS - це білий кристалічний порошок. Технічно - це ПАР (поверхнево-активна речовина) і емульгатор.

Пави зменшують поверхневий натяг між двома рідинами або рідиною і твердим тілом для кращої взаємодії між ними.

SLS також створює піну, відбувається змішування SLS з повітрям при нанесенні косметики на тіло або волосся. Піна - це тисячі повітряних бульбашок. Вони утворюються через те, що поверхневий натяг рідини зменшено, і молекули води можуть оточувати і «захоплювати в капкан» молекули повітря, в результаті чого і утворюються маленькі бульбашки. Отже, піна сама собою не може очищати ваше тіло або волосся і є просто побічним продуктом.

Емульгатори, з іншого боку, - це молекули, які мають дві різні сторони - "голову" і "хвіст". Одна сторона може зв'язуватися з водою, але не з маслянистими речовинами, інша сторона зв'язується з маслами, але не може зв'язуватися з водою.

Емульгатори зазвичай стабілізують воду і маслянисті речовини. Це дозволяє емульгаторам пов'язувати рідину з жирами або оліями і брудом на шкірі та волоссі. Без емульгаторів жирні та маслянисті речовини просто не з'єднуються з рідиною.

Як підсумок: SLS дозволяє ефективно взаємодіяти молекулам і допомагає видаляти бруд зі шкіри, волосся і зубів.

SLS також може позначатися як: Sodium Dodecyl Sulphate, Lauryl Sodium Sulphate, Sodium n-Dodecyl Sulphate, Lauryl Sulphate Sodium Salt.


Що ж це за проблема з SLS?

Паніка чи реальне занепокоєння? 

 Sodium-Lauryl-Sulfate2.jpg


У той час, як цей інгредієнт допомагає очищувальним речовинам працювати більш ефективно, велика кількість людей не довіряє продуктам, що містять SLS. Зрештою, ця речовина подразнює шкіру і ясна. Насправді SLS часто використовується в якості контрольного подразника при тестуванні ефективності засобів для догляду за шкірою.

SLS є подразнюючою шкіру речовиною і з цим не посперечаєшся.  Але чи є SLS лише подразником? Існує дуже багато підозр, що тривале використання продукції, що містить SLS або SLES (Sodium Laureth Sulfate) може становити небезпеку. У той же час існує багато думок про те, що це абсолютно безпечно. Правда в тому, що є обґрунтовані побоювання щодо використання SLS, але також ми маємо багато спірної інформації, яку легко спростувати.

Чи справді SLS зроблений з кокоса? 

Чи можна називати цю речовину «натуральною»?

 Sodium-Lauryl-Sulfate3.jpg

Насправді ні. Якщо ви задумаєтеся, то будь-яка речовина має ту чи іншу ступінь «натуральності». Все залежить від процесу, який робить дану конкретну хімічну сполуку тим, чим вона є. У разі «кокосової олії» кінцевий результат дуже далекий від «натуральності».

Давайте розберемося в простих термінах процесу виробництва:

З кокосової олії вилучають жирні кислоти. 

З цих кислот вилучать Lauryl Alcohol. 

Потім Lauryl Alcohol синтезується з Sulfur Trioxide Gas або Chlorosulfuric кислотою, щоб отримати Sodium Lauryl SulfateLauryl Alcohol.

Процеси вилучення і синтезу насправді більш деталізовані, ніж описано вище, але для цілей цієї статті цього опису досить для того, аби покупець зрозумів, що виробник хитрує, коли описує косметику, яка містить SLS або SLES, як «натуральну». Sodium Lauryl Sulfate може бути отриманий як з кокосової олії, так і з нафти, що ніяк не впливає на кінцевий продукт. Натуральне? Виявляється це не зовсім так.

Чи може SLS бути причиною раку?

Давайте зробимо крок назад і пояснимо походження припущень і зв'язку між SLS і раком.

Наприкінці 80-х в США поширення електронних листів, в яких повідомлялося, що SLS є причиною виникнення раку, набуло характеру епідемії. Це, напевно, один з перших вдалих досвідів розсилки SPAMa. Автор листа заявляв, що працює в університеті Пенсільванії, що надавало правдоподібності листу та привертало багато уваги. Цей email виявився фальшивкою і Університет Пенсільванії заявив, що не має ніякого відношення до цього повідомлення.

Лист - фальшивка, але враження залишилося. І розмови про потенційну небезпеку SLS тривають донині, особливо щодо його зв'язку з виникненням раку і небезпеки для центральної нервової системи. Багато людей заявляють, що проблема надумана, але все ж існує дискусія про «сприйняття» небезпеки.

Ми хочемо описати аргументи і «за», і «проти» небезпеки SLS, як канцерогенної речовини.

Отже, по порядку

Що кажуть прихильники того, що SLS потенційно небезпечний

Не робіть помилки, SLS не ідентифікований як канцероген! Однак, SLS відомий, як речовина, що викликає подразнення шкіри. Для того, щоб побороти ці «подразнюючі» властивості для шкіри дуже часто додається речовина Ethylene Oxide. В результаті з'являється нова хімічна сполука, що називається Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Протягом цього процесу отримана сполука може бути забруднена діоксантом, який входить до списку потенційних канцерогенів Агенства з охорони навколишнього середовища (США). Оксид етилену вважається потенційно небезпечним для центральної нервової системи, печінки, нирок і очей Національною Бібліотекою Медицини США.

Таким чином, виробники косметики, що містить SLS, можуть легко заперечувати заяви про зв'язок цієї речовини з виникненням раку. А правда, значною мірою, залежить від виробничого процесу. Це означає, що споживач повинен довіряти виробникові косметики, оскільки не існує ніяких обов'язкових тестів, які повинна пройти продукція до потрапляння на прилавки магазинів.

Аргументи тих, хто вважає SLS безпечною речовиною.

У той час, як немає ніяких суперечок з приводу того, що SLS є подразником шкіри, існує дуже багато людей, які захищають SLS як ефективний очищувальний агент в продукції особистої гігієни, що не становить жодного ризику для виникнення раку. 

Американська Рада з Раку (American Cancer Council) запевняє, що немає ніякого зв'язку між застосуванням косметики, що містить SLS і випадками захворювання на рак. Виробники «натуральної» і «органічної» косметики «демонізують» будь-які хімічні інгредієнти, що знаходяться в шампунях і зубних пастах, щоб просунути свою власну «натуральну» продукцію.

Багато з тих, хто проти використання Лаурил Сульфату Натрію також вказують на той факт, що захворюваність на рак зростає і звинувачують в цьому SLS і SLES. Це був би обґрунтований аргумент, якби не факт, що це не так. Правда в тому, що в Америці рівень захворювання на рак постійно знижується з 1988 року.

Але деякі наполягають на факті, що SLS також використовується в багатьох промислових очищувальних продуктах, включаючи знежирювачі для двигунів, високоміцні миючі засоби. Факт у тому, що багато хімічних сполук використовуються і в промисловості, і в косметиці, такі як, наприклад, пропилен гліголь. Те, що ці речовини використовуються в промисловості, не означає, що вони небезпечні. І навпаки, велика кількість «натуральних» речовин можуть вважатися небезпечними, наприклад, олія чайного дерева вважається досить токсичним в нерозведеному вигляді.

Ефект тривалого використання SLS

 Sodium-Lauryl-Sulfate4.jpg

Одна з проблем, яку можна помітити, коли читаєш статті, присвячені темі Лаурил Сульфату Натрію - це практично повна відсутність інформації про те, який вплив на організм людини може надати тривале використання SLS. Для цього є багато причин. По-перше, такий тип досліджень дуже складно зробити, і, по-друге, на який-небудь ефект від використання хімічних сполук можуть вплинути інші хімічні речовини.

Як вам, напевно, відомо, більшість зубних паст і шампунів містять величезну кількість хімічних інгредієнтів, у тому числі миючі, такі як SLS і SLES, консерванти і стабілізатори рівня рН. Від того, як ці речовини взаємодіють одне з одним можуть виникати зміни їх впливу на наше тіло.

Подивимося, що є в наукових журналах по токсикології на тему SLS:

Лаурил Сульфат натрію виявляється безпечним при швидкому використанні, після якого він ретельно змивається водою з поверхні шкіри. В продукції, призначеній для більш довгого контакту зі шкірою, концентрація SLS не повинна перевищувати 1%.

На жаль, ви не зможете знайти процентний вміст складових на переважній більшості упаковок косметики. Однак, вважається, що в багатьох шампунях рівень SLS значно вище і може доходити до 20%. Також неминуче попадання шампуню в очі, коли ви миєте волосся. З огляду на роз'їдні властивості SLS і чутливість очей, буде правильно припустити, що ця речовина негативно впливає на очі, особливо у дітей.

Існує обґрунтоване занепокоєння через відсутність знань про довгостроковий ефект від застосування SLS.

А що з приводу ковтання зубної пасти?

Зубна паста теж абсорбується або ми навіть можемо її проковтнути. Насправді ковтання SLS може викликати нудоту і діарею. Загальновідомо, що шкірою абсорбується набагато менше хімічних речовин, ніж через слизову ротової порожнини.

Головну тривогу викликає гігієна зубів у дітей. Діти набагато частіше ковтають зубну пасту, ніж дорослі, особливо з огляду на їхню цікавість і бажання більше дізнатися про навколишній світ хватаючи руками і пробуючи на смак. Незалежно від вашої думки про зв'язок SLS і раку, ця хімічна речовина негативно впливає на шлунок дітей. На щастя, існує величезна кількість зубних паст, що не містять SLS.

Думка Американського Коледжу Токсикології про вплив SLS на очі:

При проведенні тестів, 10% зміст Лаурил Сульфату Натрію викликало пошкодження рогівки очей кроликів, якщо речовину не було змито водою або змито з затримкою. При цьому ніяких пошкоджень не було, якщо очі було промито відразу після потрапляння цієї хімічної речовини на оболонку. 5% зміст SLS викликав подразнення середнього ступеня.

SLS і тести на тваринах

 Sodium-Lauryl-Sulfate5.jpg

Слід зауважити, що продукція, яка містить SLS або SLES може проходити тестування на тваринах на будь-яких етапах. Предмет дослідження: процентний вміст SLS і його взаємодія з іншими інгредієнтами продукції.

Докази цього можна побачити на американському сайті Cosmetic Ingredient Review (CIR).

Хоча Лаурил Сульфат натрію не є канцерогеном, експерименти на тваринах показали серйозні зміни епідермісу шкіри мишей в тій області, де SLS був застосований.

Продукція, яка не містить SLS

SLS Free Products

Чим відрізняється продукція, яка містить SLS і SLES для покупця. По-перше, ви помітите різницю в кількості піни, її буде значно менше, по-друге, у випадку з зубною пастою ви відчуєте різницю в смаку.

Що стосується зубних паст, то вам може знадобитися поекспериментувати з декількома брендами, поки ви не знайдете для себе найбільш підходящий. Для вас не повинно стати сюрпризом, що діти спочатку будуть незадоволені смаком зубної пасти без SLS.

Перехід на використання шампунів і гелів для душу без SLS також може потребувати звикання. Більшість таких шампунів і гелів не дають стільки піни, скільки її виходить при використанні шампунів і гелів з сульфатами. Може скластися враження, що ваше тіло і волосся не такі чисті. Це тому, що сульфати позбавляють волосся і шкіру вашого натурально виробленого жиру, сушить шкіру, що часто помилково приймається за відчуття чистоти.

Продукція без SLS

Все більше і більше виробників виготовляють продукцію без SLS. Сьогодні це вже не лише шампуні і зубні пасти, але й гелі для душу, мило і навіть пральний порошок. Багато людей несвідомо купують продукцію без SLS, вибираючи упаковки з написами: «Натуральне» і «Органічне». Правда в тому, що ці слова використовуються вже занадто часто.

Нижче ми наводимо список косметики з нашого асортименту, яка не містить SLS і SLES. Ми гарантуємо, що цей список буде постійно збільшуватися.

Стаття перекладена компанією SOLO-beauty в лютому 2016 року.

Величезне прохання при копіюванні і публікації на інших сайтах вставляти посилання на наш сайт http://solo.ua/ua/


Товари, що не містять Лаурил Сульфат натрію
(Sodium Lauryl Sulfate (SLS))


           kaypro_pro_sleek.jpg            Картинка.jpg 
04.02.2016

Інші записи блогу:

Nook Wonderful – реконструкція пошкодженого волосся
Лінійка Nook Wonderful - повноцінний комплексний відновлюючий догляд за проблемним, пошкодженим волоссям і шкірою голови
Сухі шампуні. Що це і як вони працюють
Сухі шампуні. Що це і як вони працюють
Рівень pH в косметиці для волосся: чому нейтральний 5.5 не панацея?
Підбираємо шампуні, кондиціонери, маски та інші продукти відповідно до рівня рН, необхідного для конкретного типу волосся і стану шкіри голови.
Previa Natural Haircare антивіковий догляд за волоссям та шкірою голови з органічним білим трюфелем
Лінійка засобів Previa White Truffle c екстрактами органічного білого трюфеля призначена для інтенсивного оновлення волосся. Засоби, що входять до її складу заповнюють пошкоджені ділянки волосся, відновлюють і зміцнюють їх.
Previa VITIS VINIFERA: ефективний комплекс для запобігання випадінню волосся
З проблемою випадання волосся стикається кожна третя людина. Щоб процес не став незворотним, потрібно терміново вживати заходів. Професійний комплекс VITIS VINIFERA від італійської компанії Previa розроблений для боротьби з основними причинами втрати волосся.
pH Flower: 5 напрямків догляду за волоссям
Міланський бренд PH Laboratories знає про бажання дам насолоджуватися весною цілий рік і випустив серію унікальної косметики для волос pH Flower.
Puring: професійні засоби по догляду за волоссям та шкірою голови
Італійський бренд Puring розробив 7 різних напрямків професійної косметики для волосся. У складі засобів безліч натуральних компонентів, що робить їх неймовірно ефективними.
Contempora - італійська лінія по догляду за волоссям на основі натуральних олій
Contempora - це італійське якість і стиль, об'єднані для створення професійної, ультра-дієвої лінії по догляду та стайлінгу волосся. Родзинка серії - натуральне масло обліпихи.